Főoldal
Műszaki Informatikai Kar
IV. 24 órás programozási verseny
Összefoglaló

Kivételes Karmesterek, avagy professzionális képfeldolgozás 24 órán át Veszprémben

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara negyedik alkalommal hirdette meg 24 órás Programozási Versenyét az intézmény hallgatói számára. Április 21-22-én Veszprémben a legjobb hét csapat bizonyította problémamegoldó képességét csapatmunkában, a téma képfeldolgozás volt, látványos bemutatóval zárult a program.

A kar különös figyelmet fordít kiemelkedő képességű hallgatói tehetséggondozására, szakmai karrierjük megalapozására. A 24 órás Programozási Verseny olyan készségek alapján méri a hallgatókat, melyek a munkaerőpiaci versenyképességüket alapvetően meghatározzák, mint például a problémamegoldó készség, és a hatékony együttműködés csapatmunkában vagy az állóképesség.

Az elődöntőn 32 hallgató vett részt, internetes feladatmegoldással választották ki a legjobbakat. A továbbjutáshoz 10 programozási különböző nehézségű és más-más jellegű feladat közül kellett minél többet megoldaniuk. A döntős csapatok április 21-én 14 órakor kezdték el a komplex probléma megoldását a B épület aulájában. Ehhez a versenyzők tetszőleges magukkal hozott vagy interneten elérhető szakmai ismeretet is felhasználhattak. A versenyt a weben élőben is követhették az érdeklődők a kar honlapján.  

Az informatika a leggyorsabban változó tudományterület, az eszközök fejlődésével, az ember és a gép kapcsolata teljesen átalakult és napról-napra új lehetőségeket kínál. A verseny témaválasztását ennek megfelelően alakították a szervezők, egy napra Kivételes Karmesterekké váltak az informatikus hallgatók. Egy zenei jeleket értelmező számítógépes illesztő felület megtervezése és megvalósítása volt a feladatuk, egyszerűbb dallamok hangjegyeinek vizuális bevitelét készítették el, majd megszólaltatták a zsűri előtt. A verseny célja az volt, hogy az ehhez szükséges képfeldolgozási műveletek és grafikai elemek minél nagyobb részét saját fejlesztésű kóddal oldják meg a versenyzők, ezt sikeresen teljesítette mind a hét csapat. A megoldáshoz egy webkamera képét használták fel, melyen keresztül a kapott kottát bemutatva a csapatok szoftvere felismerte a jeleket és népszerű dallamok szólaltak meg az értékelő előadás során, mint például a tavaszi szél vizet áraszt kezdetű. Az innovatív feladat sikeres megoldásához nem csak technológiai, hanem képfeldolgozási ismeretekre is szükség volt, illetve a csapatok kreativitásukat is bebizonyították.

A képfeldolgozás a Műszaki Informatikai Kar egyik jelentős kutatási területe, ahol többek között új filmrestauráló módszereket dolgoztak ki, illetve olyan eljárást fejlesztettek ki, amely egy kamera segítségével képes kézjeleket felismerni, folyamatosan igazodva a felhasználó sajátos jeleihez. A hallgatók a tanterv részeként ismerkedhetnek meg a legújabb technológiákkal és az élenjáró fejlesztésekkel, sőt akár a kutatások aktív részeseivé válhatnak a kar egyedülálló tehetséggondozó programjának részeként.
A csapatok eredményességét a zsűri több szempont szerint értékelte, a dallam lejátszásának minőségét, az előadás színvonalát, kreatív megvalósítását, és a grafikai megjelenítést is pontozták. A szoftverek eredményességét egymással versenyeztetve mérték, a csoportok a  másik hat csapat munkáját is értékelték.

A zsűri a Műszaki Informatikai Kar által felajánlott összesen 1 millió forintot ítélte oda a legjobb négy csapatnak. Ötletességben, az előadás színvonalában és az egymás elleni versenyek eredményeiben is a legjobb a GCC (Great C Coders) csapat volt, vagyis Varga Virág, Korondi Márk, Róth Gergő és Tar Péter mérnök informatikus szakos hallgatók, ők 330.000 forintot kaptak. A második helyezést és az ezzel járó 300.000 forintot a Keep Coding Johnnie formáció tudhatja magáénak, Szlama Adrián, Orosz Ákos, Szoldatics András és Varjas Tibor. A harmadik legjobbként a blood sugar sysreq magic csapatot értékelte a zsűri, Svigruha Balázs, Kiczenko S. Gábor és Smidla József vehette át az oklevelet és a 210.000 Ft jutalmat. A másik négy csapat,a PASS, a Door2IQ, a WTF-WithouTFunction és az IDDQD 40.000 forintot kapott.

A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Támogatóink
PE-MIK

logo
A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.